Digitaal minimalisme deel 1: Hoe ik mijn checkgedrag onder controle kreeg

Ik heb het recentelijk nog over dit onderwerp gehad op ThePodcast.fm (aflevering 168 en 175). Ik heb net ook het nieuwe boek van Cal Newport gelezen, genaamd Digitaal Minimalisme. Dit alles zorgde ervoor dat ik mijn apps, notificaties en alle andere zaken die ik continu bleef checken ging herzien. Ik checkte deze dingen namelijk ook wanneer ik tijd met mijn dochters doorbracht… In deze post wil ik graag mijn gedachten over dit onderwerp met je delen.

De reden waarom je continu je telefoon wilt checken

De makers van de apps die ‘mensen verbinden’, zoals Facebook, YouTube en Twitter, verdienen hun geld omdat wij steeds maar weer onze telefoons erbij pakken om te kijken of er updates zijn van onze duizenden social media vrienden. Jammer genoeg worden de relaties die we in de echte wereld hebben hierdoor op een negatieve wijze beïnvloed.

Het is zeer verleidelijk om Instagram voor de 20ste keer te checken. Zelfs wanneer er in de afgelopen 10 minuten waarschijnlijk niet veel veranderd is. De slimme algoritme zorgt er namelijk voor dat het lijkt alsof er steeds maar weer nieuwe dingen verschijnen.

En zo worden we slaven van FOMO: ‘the Fear of Missing Out’.

Cal Newport vergelijkt een smartphone met een “digitale gokautomaat”. Zijn we slechts habituele gokkers die zonder enige hoop op verandering slaven zijn van hun telefoons?

Stap een: verwijder alle social media apps van je telefoon

Ik wilde van mijn smartphone-verslaving af en om die reden vroeg ik me af waar ik mijn telefoon voor nodig had en welke apps ik daadwerkelijk nodig had. Het resultaat? De verwijdering van social media apps en dan voornamelijk Instagram en Twitter.

Gebruik een script om de toegang tot social media apps te beperken of verwijder de apps

Binnen de iOS12 kun je een tijdslimiet instellen, maar ik vroeg me af hoe ik mijn Instagram gebruik nog verder kon reduceren. Samen met Radek en Rafał heb ik een Siri Snelkoppeling script gecreëerd waarmee ik Instagram slechts twee keer per dag kan openen. Ik heb Instagram goed verborgen en ik laad het alleen met behulp van het script. De derde keer laat het script me weten dat ik de app vaak genoeg heb gebruikt.

Het script heeft ook een ander voordeel: ik ontvang een notificatie wanneer ik Instagram voor de tweede keer probeer te openen. De notificatie herinnert me eraan dat ik de app vandaag al eens geopend heb en het vraagt me of ik er zeker van ben dat ik de app nu voor de laatste keer wil openen. Dat moment zet een impulsieve actie om naar een bewuste beslissing om de app te openen.

Ik creëerde een kopie van dat script voor Facebook (beperkt tot een keer per dag) en LinkedIn (ook een keer per dag).

Ik heb de Twitter app volledig verwijderd. Het was bijna een obsessie geworden. Nu gebruik ik Twitter alleen via Tweetbot op m’n iPad. Ik heb ook een dagelijks limiet van 30 minuten ingesteld. De mensen die ik volg heb ik gereduceerd door degenen te verwijderen die te veel over politiek of actuele gebeurtenissen posten. Wanneer ik hun posts las maakte ik me te veel zorgen over zaken waar ik geen controle over had.

Ik was zo geobsedeerd door het nieuws dat ik het moest blokkeren

Ik gebruik 1BlockerX nu al een tijdje op m’n iPhone en iPad om advertenties te blokkeren, maar ik merkte dat je er ook websites mee kunt blokkeren. Dankzij de 1BlockerX heb ik tot vele nieuwssites geen toegang meer. Het kwam steeds vaker voor dat ik deze webadressen automatisch invoerde om te kijken wat er allemaal in de wereld gebeurde. Al dat nieuws zorgde voor heel veel onnodige stress in mijn leven.

Ik kan geen nieuwe sites openen wanneer ik deze sites blijf blokkeren. Wanneer er ergens in het land of in de wereld iets belangrijks gebeurt zal iemand me daar vroeg of laat van op de hoogte brengen. Ik hoef dus niet de halve dag door verschillende websites heen te gaan om alle details te kunnen krijgen.

Waar is social media nou echt voor? – Zo kijk ik naar de Golden State Warriors

Ik ben een fan van basketbal en ik volg mijn favoriete team (@warriors) via Twitter. Ze posten live updates wanneer ze spelen. In het verleden bekeek ik ’s ochtends (Europese tijd) de hoogtepunten van de wedstrijd.

Hoe moet ik dat doen nu ik Twitter niet meer op mijn iPhone heb zitten? Is dit het einde?

De wedstrijden van de Warriors kunnen op een betere en social media vrije wijze bekeken worden. Ik heb me aangemeld voor hun iCal agenda, zodat ik op de hoogte kan blijven van hun wedstrijdschema. Ik heb ook een script dat binnen Google zoekt naar ‘Golden State Warriors hoogtepunten wedstrijd’. De eerste regel van de zoekresultaten tonen een YouTube clip met een 10 minuten durende samenvatting van de wedstrijd. Ik ga zitten voor het ontbijt, ik bekijk alle hoogtepunten van de wedstrijd en dat is het! Ik krijg meer actie te zien en datgene wat ik te zien krijg is vele malen spannender dan de Twitter posts… en het neemt slechts 10 minuten van mijn tijd in beslag!

Radek, de persoon met wie ik ‘The Podcast’ opneem, gaf me een andere handige tip: voor updates over SpaceX en andere raket gerelateerde zaken heeft hij zich ingeschreven voor een nieuwsbrief die de belangrijkste updates samenvat. Hij hoeft Reddit of Twitter daar niet meer voor te checken.

Kijk wat voor jou werkt

Ga na wat je gewoonten zijn, hoe je individuele apps gebruikt en wat de voordelen van social media zijn. Kun je dezelfde doelen op een andere (of misschien zelfs betere) manier bereiken? Stel tijdslimieten in of gebruik ook een script waarmee je een bepaalde app slechts een aantal keer per dag kunt openen. Breek je vrij van je smartphone-verslaving en zie waar het werkelijk om gaat: een geniale zakcomputer die ervoor zorgt dat je met de wereld verbonden blijft.

Michael
Oprichter en CEO van Nozbe. Hij neemt een weekelijkse podcast op, publiceert op deze blog, en schrijft boeken om moderne kenniswerkers te helpen meer gedaan te krijgen en beter georganiseerd (en gepassioneerd) leven te leiden.