Hoe ik Mijn Startup van de Grond Kreeg

We kunnen tegenwoordig allemaal een website creëren en geld verdienen. De meesten van ons hebben om die reden weleens over een startup nagedacht. Het lijkt immers zo gemakkelijk.

Die indruk had ik in ieder geval. Het was volgens de vele tips die ik tegenkwam heel gemakkelijk om een online startup te beginnen. Een kans die ik niet kon missen. Ik kon al een succesvol bedrijf starten door posts te schrijven, door content in te plannen en door een mooi ontwerp voor mijn site te kiezen.

Ik hoorde echter hele andere verhalen van vrienden die dit al eens eerder hadden gedaan. Twee van mijn vrienden creëerden sites en investeerden er ook wat geld in, maar ze hadden geen tijd om regelmatig iets te schrijven en daardoor bleef de website leeg en kwamen er ook geen bezoekers op af.

Andere vrienden van mij hadden besloten om niet zelf de content te schrijven. In plaats daarvan investeerden ze al hun spaargeld in content. Ze gebruikten de meest professionele schrijfdiensten die ze konden vinden en daar hield het ook wel mee op. De content was zeker te weten geweldig, maar omdat ze er verder niets mee deden eindigden hun startups nogal abrupt.

Ik liet me door deze ervaringen beïnvloeden en ik begon dieper te graven. Weet je, het is makkelijker dan ooit om een site te creëren en om een online bedrijf te starten. Het is echter een stuk moeilijker om het van de grond te krijgen en om er geld mee te verdienen.

Ik heb geleerd dat het bij een site niet alleen om content of het maken van pagina’s gaat. De juiste analyse, de planning en het kapitaal namen namelijk een heleboel tijd in beslag.

Ik heb het voor elkaar gekregen en het heeft echt zijn vruchten afgeworpen. Op dit moment heb ik een bedrijf dat vele malen succesvoller is dan gepland en ik wil graag mijn verhaal met je delen.

Het Begin: Mijn Ideeën

Alles begint met een idee. Ik kon in eerste instantie geen keuze maken omdat ik zoveel ideeën had. Je probeert zo helder mogelijk na te denken wanneer je een bedrijfsinvestering wilt maken.

Na wat gebrainstormd te hebben elimineerde ik de ideeën die slecht waren. Daarna elimineerde ik de minder slechte ideeën. Ik vond het idee dat overbleef leuk en het had daarnaast ook een daadwerkelijke kans van slagen.

Minpunten: Mijn Mislukkingen

Je bent echt een geluksvogel als je je eerste startup zonder problemen kunt starten. Mijn succes werd voorafgegaan door mislukkingen, hoofdpijn en een aardige hoeveelheid geld. Ik had problemen met de markt, met het geld en zelfs met het product.

Ga er niet van uit dat alles gladjes zal verlopen, want dat leidt alleen maar tot teleurstelling.

Je zult falen en om die reden is het maar beter dat je jezelf erop voorbereidt. Niets in het leven komt zomaar aanwaaien. Goede voorbereiding, planning en organisatie zorgen ervoor dat je je startup in no time van de grond kunt krijgen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je als een ware pro met problemen omgaat.

Ik zal je hiermee helpen door de dingen met je te delen die ik graag had willen weten voordat ik met mijn startup begon.

Stappen die ik aanraad

Zet je schrap, want ik zal je nu door de essentiële stappen heen leiden. Stappen waarvan ik zou willen dat iemand ze met mij gedeeld had voordat ik een startup probeerde te creëren. Het nam aardig wat tijd in beslag om dit alles te leren en om mijn startup op te bouwen, maar met mijn hulp zul jij dit vele malen sneller kunnen doen.

1. Begin met een Plan

Je wordt nu een ondernemer en als ondernemer heb je een businessplan nodig. Heb je ooit een businessplan samengesteld? Je kunt daar op deze pagina meer over te weten komen. Laat je wanneer nodig door professionals helpen. Al je toekomstige acties zullen op dit plan gebaseerd worden. Zo belangrijk is het.

Het begint met een goed businessplan. Met een goed businessplan kun je een lening krijgen, je kunt je bedrijf laten groeien en je kunt er zelfs investeringskapitaal mee verwerven.

2. Vind het Geld

Je kunt pas een bedrijf starten wanneer je voldoende financiële middelen tot je beschikking hebt. Een ware ondernemer weet dat hij/zij niet vanuit het niets of met een kleine investering een bedrijf kan starten. Je hebt geld nodig om je bedrijf van de grond te kunnen krijgen.

Hoe mijn startup gefinancierd werd

Dit heb ik op de harde manier moeten leren. Ik begon met een goed bedrijfsidee, maar ik had geen goed plan. Je hebt een bedrijfsplan nodig om je bedrijf te leiden en om je financiële kansen te vergroten.

Zodra ik dit te weten kwam begon ik aan mijn businessplan te werken. Investeerders zijn geïnteresseerd wanneer je een goed businessplan hebt. Ze willen namelijk weten waar hun geld naartoe gaat. Ik werd door iedereen afgewezen toen ik geen businessplan had.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om financiering voor je bedrijf te krijgen. Ik raad je aan om ze allemaal te doen. De kans dat je een bedrijf kunt beginnen wordt daardoor groter. Ja, het zal tijd en moeite kosten maar dit is de strategie die ervoor zorgde dat ik het geld kreeg:

  • Bezoek verschillende banken, bij voorkeur degenen waar je al een klant bent en waar je een professionele relatie mee hebt. Kijk of ze je een zakelijke lening willen geven. Als dat niet mogelijk is kun je een persoonlijke lening krijgen voor de opstart van je bedrijf. Ik wilde hier zelf geen gebruik van maken. Om die reden besloot ik om mijn andere opties te verkennen.

  • Vraag vrienden en familie om hulp. Het zal je verbazen hoeveel mensen je willen helpen of deel willen uitmaken van je bedrijf. Volgens een onderzoek in de VS is dit voor de meeste startups de tweede voornaamste financieringsbron. Mijn vrienden en familieleden hielpen dekten een groot deel van mijn opstartkosten, maar ik had meer geld nodig.

  • Vraag aan VC-bedrijven of ze je willen helpen. Je kunt ze in ruil voor hun hulp een vermogensaandeel van je bedrijf geven. Doe dit alleen als je het niet erg vindt om een deel van je bedrijf met anderen te delen. Dit kan een win-winsituatie zijn voor nieuwe ondernemers die een groot risico lopen en kleine netwerken hebben.

  • Vind een business angel die een vermogensaandeel van je bedrijf wil hebben of die een investering wil omzetten naar een converteerbare schuld. Er zijn een heleboel grote ondernemers die dit doen en je kunt van hun ervaring en advies profiteren.

  • Maak gebruik van crowdfunding. Crowdfunding was mijn grootste financieringsbron en een groot deel van mijn bedrijfskapitaal kwam daar ook vandaan. Technologie opent deuren en ik raad je om die reden dan ook aan om op sites zoals AngelList, Fundable, en CrowdFunder te kijken.

Extra tip: Neem altijd je businessplan met je mee.

In het businessplan staat het bedrag dat jij berekend hebt voor onkosten en onverwachte kosten. Dat is het bedrag dat je nodig hebt. Begin niet met je bedrijf voordat je dat geldbedrag hebt. Anders kan het zo zijn dat je meerdere leningen nodig hebt en dat kan weer tot geldproblemen en de mogelijke sluiting van je bedrijf leiden.

Dat is nou juist de reden waarom je eerst een goed bedrijfsplan moet hebben. Probeer aan alles te denken wanneer je het plan creëert. Nieuwe ondernemers houden met bepaalde zaken geen rekening wanneer ze een bedrijfsplan samenstellen en om die reden denken ze vaak dat er niet veel geld voor nodig is.

Er is echter wel veel geld voor nodig. Ik realiseerde me dit niet lang nadat ik mijn startup gestart had. De app en de terugkerende content waren zeer duur. Laten we eerlijk zijn, zelfs wanneer je een geweldige content schrijver bent kun je het niet altijd zelf schrijven. En wanneer je geen geld hebt voor de app zal je bedrijf ook niet goed draaien. De populariteit van je site zal snel afnemen wanneer je geen geld hebt voor de geplande content.

En dan heb ik het nog niet eens over de rentetarieven. De rentetarieven kunnen je startup om zeep helpen wanneer ze niet tot je budget behoren.

3. Ga Op Zoek naar de Juiste Personen

Andere mensen hebben van mijn bedrijf een succes gemaakt. Ik heb dit succes niet aan het geld of aan mijn ‘ondernemersgeest’ te danken. Ik had vaak hulp nodig en zonder die hulp zou ik mijn bedrijf niet in leven hebben kunnen houden.

Ga netwerken. Blijf dit de hele tijd doen. Ga op zoek naar de juiste mensen en zorg ervoor dat ze je vrienden worden. Hou je relaties in leven, zelfs wanneer je succesvol aan het worden bent. Je hebt geweldig personeel nodig, een goede manager en vele vrienden die je bedrijf helpen runnen.

Het duurde even voordat ik binnen mijn industrie de juiste werknemers en de juiste vrienden gevonden had. Geef dus niet op. Door middel van naamsbekendheid en leiderschap kun je mensen vinden die jouw bedrijf helpen groeien.

4. Leer wat het Belang is van Marketing

Marketing is heel erg belangrijk in de onlinewereld. Na de opstart van mijn bedrijf leerde ik hier steeds meer over. Een aantal maanden later werd ik een soort van marketingexpert.

Ik bedoel hier eigenlijk mee te zeggen dat je je op al datgene moet focussen wat met digitale marketing te maken heeft. Denk hierbij aan content-, e-mail-, affiliate- en social media marketing. Leer meer over zoekmachineoptimalisatie, SEM en PPC. Ga tot die tijd (en ik kan dit niet genoeg benadrukken) op zoek naar mensen die hier alles over weten en die je kunnen helpen. Zonder marketing kan niemand je startup vinden. Je kunt mensen niet imponeren als ze je niet kunnen vinden. Zonder die kans zul je niet slagen. Zo simpel is het.

5. Geef Niet Op

Vele plannen hebben gefaald. Vaak moest ik de plannen of het businessplan aanpassen voordat ik verder kon gaan. Soms werkte het wanneer ik het opnieuw probeerde.

Het gaat erom dat je niet opgeeft. Ik gaf niet op en om die reden is het me gelukt. Businessplannen zijn er om aangepast te worden, marketing verandert met de minuut en je zult ondanks je ervaring fouten blijven maken.

Je maakt minder fouten wanneer je goed voorbereid bent. Maar er zullen nog steeds fouten gemaakt worden. Er zullen zich ook andere problemen voordoen. Bereid je daarop voor. Wees moedig.

Conclusie

De opstart van een online bedrijf is niet makkelijk of snel. Je hebt een goed idee nodig en dat idee moet omgezet worden naar een plan. Daarna moet je eraan blijven werken. Deze stappen heb ik doorlopen en ondanks het feit dat het niet gemakkelijk was, was het zeker de moeite waard. Ik hoop dat mijn verhaal je de moed en de kennis heeft gegeven die je nodig hebt om je eigen bedrijf te starten.

Michel Gorman
Michael Gorman is een zeer getalenteerde en zeer ervaren essay schrijver. Hij woont en werkt in het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment werkt hij fulltime als schrijver voor de best essay writing service uk. In zijn vrije tijd levert Michael een bijdrage aan best essays en aan verschillende andere websites en blogs. Hij is ook zeer actief op Facebook en Twitter.